ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτος και Ρώμη: Από αναφορές αρχαιολόγων γίνεται γνωστό ότι οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο που δεν επιθυμούσαν άλλη εγκυμοσύνη είχαν τρυπημένο το εξωτερικό σημείο του αυτιού.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, αναφέρει στις γραφές του ότι κάνοντας μικρές οπές στο πίσω μέρος του αυτιού βοηθούσε σε προβλήματα εκσπερμάτισης και ανικανότητας. Ο Γαληνός εισήγαγε την ιπποκράτειο ιατρική στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τον 2μ.Χ. αιώνα.
Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα: Περί το 1600-1800 Ολλανδοί έμποροι μαζί με το μετάξι, την πορσελάνη, το τσάι και τα μπαχαρικά εισήγαγαν και τον βελονισμό από την Κίνα. Οι ιατροί της εποχής εκείνης είχαν ενθουσιαστεί από τα αποτελέσματα του βελονισμού σε παθήσεις όπως ισχιαλγία και περιαρθρίτιδα ώμου.
Ωτοβελονισμός
Κλινική Αποτελεσματικότητα:
Ο ερεθισμός των σημείων του αυτιού για περίπου 20 λεπτά έχει ως αποτέλεσμα οφέλη που διαρκούν εβδομάδες έως και μήνες, σε παθήσεις όπως ημικρανίες, πόνος στην οσφύ, άσθμα, αλλεργίες, πόνος δοντιών. Επίσης ο ωτοβελονισμός βρέθηκε από μελέτες ότι μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, την φλεγμονή, και τον πόνο από κατάγματα οστών καθώς και τον πόνο που προέρχεται από πέτρες στη χολή.
ΕΥΡΩΠΗ: 1957 Ο ιατρός -παθολόγος Dr. Paul Nogier μετά από έρευνες που έκανε, διαπίστωσε ότι στο αυτί του ανθρώπου υπάρχει αντιπροσώπευση των οργάνων του σώματος. Έχοντας λοιπόν αυτό υπ' όψιν σχημάτισε την εικόνα του ανεστραμμένου εμβρύου στο αυτί. Οι μελέτες και οι παρατηρήσεις του Dr. Paul Nogier δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην Γερμανία από την ένωση βελονιστών της Γερμανίας και αργότερα έγιναν παρόμοιες δημοσιεύσεις σε Ιαπωνία και Κίνα.
ΚΙΝΑ: Μετά από της δημοσιεύσεις που έκανε ο Dr. Paul Nogier, πραγματοποιήθηκαν μαζικές μελέτες από κινέζους βελονιστές πάνω στο αυτί και έγιναν διαπιστώσεις για τα οφέλη και τις θεραπείες που ο ωτοβελονισμός μπορούσε να προσφέρει. Την δεκαετία του 19 70 ο ιατρός H.L.WEN-Hong Kong έκανε την πρώτη μεγάλη δημοσίευση για την χρήση και την βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει ο ωτοβελονισμός στην απεξάρτηση από ουσίες (Wen et .all1973, Wen 1977, 1978 and WEN et all 1979)
ΗΠΑ: 1973 Μελέτη του MICHAEL SMITH ΣΤΟ Lincoln Hospital in New YORK με θέμα την εφαρμογή του ωτοβελονισμού στην απεξάρτηση ουσιών όπως ινδική κάνναβη, κοκαΐνη και οπιοειδή, αλκοόλ και καπνό. Η πρώτη διπλή τυφλή μελέτη που έγινε το 1980 από το πανεπιστήμιο της California στο LOS ANGELES (Oleson et al. 1980), βρέθηκαν και επιβεβαιώθηκαν περιοχές στο αυτί του ανθρώπου οι οποίες είχαν χαμηλότερη ηλεκτρική αντίσταση και ο ερεθισμός της περιοχής αυτής είχε ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό
Το 1990 δημιουργήθηκε το National Acupuncture Detoxification Association (NADA) το οποίο χρησιμοποίησε την μέθοδο βελονισμού σε σημεία στο αυτί για την επίτευξη της αποτοξίνωσης από ουσίες, όπως χασίς, κοκαΐνη κλπ W.H.O–World Health Organization το 1990 σε συνάντηση που έγινε στη Lyon της Γαλλίας, ιατροί από την Ασία, Ευρώπη και Αμερική ήρθαν σε συμφωνία για την ονομασία των σημείων στο αυτί καθώς και για την χαρτογράφηση του.
Διάδοση του Βελονισμού στη Δύση
Το 1997 το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. ανακοινώνει ότι «…Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν την θεραπευτική αξία του βελονισμού για να επεκταθεί η χρήση του μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης ιατρικής» (JAMA 280:1518-24).
Το 47% των Αμερικανών χρησιμοποιεί κάποια μορφή θεραπείας εκτός της σύγχρονης ιατρικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας ενώ το 38% των ασθενών χρησιμοποιεί σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές παράλληλα με τον βελονισμό. Στην Αγγλία γίνεται βελονισμός στο 34% των Κέντρων Υγείας και στο 84% των ιατρειών πόνου. Παρόμοια ποσοστά υπάρχουν στην Αυστρία, Δανία, Γερμάνια, Σουηδία κτλ.
*Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: